fredag den 30. november 2012

Ærmer på flere måder.

Jeg er blevet færdig med det første ærme på Retstrikket jakke. Ærmet er strikket på tværs med vendestrik som former skulderen og med sadelskulder. Spændende at strikke. 
Da jeg ikke var sikker på at opslagningskanten og aflukningskanten ville blive lige lange, slog jeg op med "fremmed garn" efter denne her hæklemetode, som jeg synes er supergod. Til gengæld skal jeg så sy sammen med maskesting og her kan jeg passende citere Hanne Vedel.
- Jeg hader det, men jeg gør det alligevel.
Jeg har også fået bestilt nålen, der hører til. Det bliver en dejlig julegave.
En ny ? metode til ærmestrikning er begyndt at brede sig i strikkeverdenen og hos strikdesignere, der kreerer trøjer der strikkes oppefra halskanten. 
På engelsk hedder den contiguous, et ord der er svært både at oversætte og udtale. Hvis det skal oversættes står der sådan i min ordbog.
-tilstødende, berørende, som støder op(eller grænser) til hinanden
Udtalen er sådan her: [kon'ti-gju-os]
Måske har den ærmekonstruktion et fint dansk skræddernavn, det kunne jeg godt lide at vide. 
Metoden minder om raglan, men i begyndelsen tager man kun ud i ærmesiden. Senere tager man ud som på raglan, for at slutte med at tage ud kun på kropssiden.
Raglanærmet er vist nok opkaldt efter FitzRoy James Henry Somerset, Baron af Raglan som mistede sin arm i slaget om Waterloo. 
Dette nye ærme danner en smuk kuppel. Jeg kan vældig godt lide metoden, som er udviklet af Susie Myers. Sådan ser ærmet ud : Klik her hvis du se hvilken model, og hvad for noget garn jeg har brugt.
Jeg havde så meget garn at jeg kunne strikke en tunika. men modellen er også rigtig fin når den slutter i taljen.

torsdag den 22. november 2012

Så bliver det ikke finere!



Jeg skal i gang med et nyt projekt, hvor materiale og design er i absolut verdensklasse, og jeg glæder mig så meget til at få pindene i det - at jeg ikke kan vente med at dele det med jer.
Kittet kunne jeg købe på det nys afviklede
Kunsthåndværkerudstilling, KIC, i Århus. 
Væver Hanne Vedel  fra Spindegården stod selv for at ekspedere, og der var plads til velvilligt at besvare spørgsmål om alt den spændende tekstilhistoriske forskning, der fandt sted i Danmark i halvtredserne og tresserne i foreningen Danmarks Folkelige Broderier, hvor Hanne Vedel var med til at indsamle og registrere. Hanne Vedel har senest bidraget med tekstilerne til Finn Juhl Salen i FN bygningen i New York

Garnet er uld og silke og skal lægges dobbelt. Det bliver meleret i to nuancer af brunt.
Designet er af Vibeke Lind, forfatter til Strik med nordisk tradition,
og hedder Retstrikket Jakke.. Der er sågar designet en brochenål, specielt til dette mønster af guldsmed Anette Kræn. I kan se at jeg tog billedet just i det øjeblik Hanne Vedel ville vise mig nålen, så det er ikke så nemt at se den, faktisk umuligt. 
Jeg skulle selvfølgelig have taget nogle flere billeder, men som fru Vedel sagde
- Jeg hader at blive fotograferet, men jeg gør det alligevel. 
At tre så prominente kunsthåndværkere er gået sammen om dette stykke strik er ganske enestående.
Der er rigtig mange links i denne post, men det får være. Der er virkelig så  fine historier at fortælle om det enestående tekstile kunsthåndværk som Hanne Vedel er repræsentant for, og hvor kriteriet er enkelt- det skal bare være smukt! Og ordentligt.
Og nu vil jeg gå i gang med at strikke.







søndag den 4. november 2012

Kors og bånd og stjerner på.

I fredags var jeg på Aarhus Possementfabrik og tog nogle billeder,
som jeg gerne vil dele med jer. Måske er det ikke alle der ved, at possement er duske, kvaster og snore, der anvendes til møbelpolstring. Men tænk også uniformer, pigegarder, faner. 
Der er nu kun en possementfabrik tilbage i Danmark, og den allersidste udlærte possementmager, Henrik, arbejder her på sin søns fabrik i Lystrup, med at fremstille de håndlavede possementer, der stadig er brug for helt specielle steder, måske kirker eller museer. Eller kongehuset.
Ejeren af Possementfabrikken, Jesper Povlsen er en dygtig fortæller og har en spændende historie. 
Her er en fanesnor.
Møbelsnorene fås i flere udgaver og i 110 farver.
Det første indtryk var lidt forvirrende.
Og her følger billeder af hvordan den sidste possementmager i Danmark laver en møbelsnor. Garnet på garnrullerne bruges som fyld.
Her ses den røde indersnor. Spindebanen skal være 20 meter lang.

Om livet sidder et bælte med spoler af den garn der skal yderst. Den færdige snor dannes af fire, så der kan varieres med blanding af farver, eller matte og blanke kvaliteter.
 Her tages spændingen ud af snoren for at undgå den kinker.
Her er så den færdige snor. Den består af fire snore, hvoraf de to er plyssede.
Hvor er det altid spændende at opleve det gode håndværk.
*** Jeg er faktisk selv i gang med en strikket frynse. Jeg har igennem et stykke tid arbejdet på et ternet sjal fra 1845, som den skal sys på.

Har du selv lyst til at strikke en frynse fra 1845 kommer opskriften her: 
Strik med dobbelt garn, pind nr. 5
- Slå 4 masker op
Startpind.
- Slå 5 gange om pinden, 2 vrang sammen, slå to gange om pinden, 2 vrang sammen.
De følgende rækker:
1. række. Slå om, 2 vrang sammen , lad omslaget fra forrige række glide af pinden, slå om to gange, 2 vrang sammen, træk de 5 omslag af pinden.
2. række. Slå 5 gange om pinden, 2 vrang sammen, lad omslaget fra forrige række glide af pinden, slå to gange om pinden, 2 vrang sammen.
Gentag række 1 og 2 til frynsen rækker, eller du løber tør for garn.
God fornøjelse!




torsdag den 30. august 2012

Sjaler i Vendsyssel år 1900

Danmarks Folkelige Broderiers Mønstertjeneste er overgivet til den tekstilhistoriske forening Tenen og det er derfra jeg har erhvervet opskriften til skuldersjalet fra Hals.
Det har været særdeles interessant for mig at genstrikke sjalet, da det har samme konstruktion som Kællingesjalet 1897, som jeg selv har udarbejdet en opskrift på og som kan ses her på Ravelry.
Opskriften til Skuldersjalet fra Hals er udarbejdet af Gudrun Andresen. Der står om det at det er strikket af mellembrunt 2trådet uldgarn, måske håndspundet, det er meleret, måske plantefarvet og vejer 200 gram. Her er et foto af det originale sjal.
Sjalet måler 42 cm i højden, og 135 cm spidsen til blondens afslutning.
Blonden strikkes først, dernæst samles masker op i blondens øverste kant, der strikkes mellemværk og senere retstrikning mens der tages ind på midten og i siderne. Omkring det færdige sjal hækles en lille tungekant.




Der er ikke taget hensyn til mellemværkets mønsterrapport og indtagningerne. Det er lidt tilfældigt hvordan det nu lige kommer til at passe.
Jeg valgte Askeladens totrådede lammeuld. Og hvad erfarede jeg så i strikkeprocessen? Altså hvad skulle jeg have gjort i stedet. Blonden er en retstrikningsblonde og det må være derfor at hullerne skal laves med 2 omslag på pinden.. Jeg nøjedes med et omslag og resultatet blev at hullerne forsvinder lidt i retrillerne. Mit sjal vejer kun 100 gram så jeg skulle have strikket med dobbelt garn for at komme tættere på originalen. Eller måske vil det dobbelte omslag ganget med alle de mange huller få vægten op på 200 gram?
Billedet tilhører Dansk Folkemindesamling.
Jeg blev virkelig overrasket da jeg så dette foto fra 1900 af Mette Sofie Larsdatter Jensen fra Bindslev, som ikke ligger langt fra Hjørring, hvor Kællingesjalet er arkiveret. Ved første øjekast ligner de to sjaler hinanden rigtig meget. Men ser man nærmere efter kan man godt ane at der indenfor blonden er et mellemværk som snarere minder om Skuldersjalet fra Hals.
Der har jo været kvinder inden i de sjaler, så her vil jeg fortælle lidt om Mette Sofie. Fortalt af folkemindesamleren Evald Tang Kristensen.
Hun blev født i 1838 i Uggerby. Hendes far var vinterlærer og kirkesanger i Uggerby og Bindslev. Selv kom hun til Hørmested hvor hun tjente et år. Hun blev gift i 1859 med skomager Justinus Jensen som hun får 10 børn med hvoraf seks lever. Tang Christensen opsøgte hende for han havde hørt at hun kunne så mange historier og viser. Dem havde hun fra sin mor som var fra Asdal, hvis mor havde dem fra sin mor, en from een der hed Mette.
Under stort besvær fik Tang Kristensen nedskrevet Mette Sofies beretninger . Det var hendes mand,skomageren der lagde dem hindringer i vejen. Han var indre mision og led af et maveonde og var lodret imod at konen kom med alle de løgnehistorier. Det endte med at Evald Tang Kristensen blev forbudt adgang til huset og han måtte fortsætte arbejdet med nedskrivningen hjemme hos degnen når Mette Sofie var færdig med sit dagværk og manden havde fået sin nadver. Som tak for beretningerne kunne Mette Sofie tage til fotografen i Sindal og få taget sig et pænt billede. Evald Tang Kristensen betalte.
Og der sidder hun så, foreviget i fotografens atelier, i en stol af birkegrene, med sit strikketøj. Forklædet er nystrøget, hun har det obligatoriske tørklæde om hovedet, og mon ikke det er søndagssjalet hun har bundet om sig.
Jeg har nu kendskab til tre sjaler af samme konstruktion og karakter fra Vendsyssel, så mon ikke der er flere koner og fruer i Nordjylland der har haft sig sådan et sjal omkring 1900.

tirsdag den 31. juli 2012

Får får får? Nej får får lam!

Jeg har længe haft lyst til at dyrke et af de traditionelle norske mønstre og da manden kom hjem med en rygpude i ældre fransk boudoirstil fra det lokale dyneland, blev tanken modnet. Den pude skulle bare have sig en ægte norsk sweater.
Sidste år fik jeg i gave et smukt **gutefåreskind  fra Samsøs Naturskole; det ville her få sig en fin partner i strikkesofaen.
Mønstreret er fra Setesdal og har en smuk historie som er skrevet her. Mønsteret blev i 1952 omtænkt til trøjen Marius som er blevet nordmændenes nationalsweater.
Annemor Sundbø har i den grad gjort norske strikkemønstre til globalt eje. Hendes utrolige historie om hvordan hun arvede en kludefabrik som indsamlede gamle, slidte, norske sweatre og genbrugte dem til ulddyner, er helt enestående. Sidste år kom hun på den norske finanslov .
Hendes bog om striktrøjer i norsk billedkunst er så fin at læse.
Fårene, med de menneskelige træk, iført norske sweatre er malet af den canadiske kunstner Jeannie Ozon Høydal og bare et eksempel på hvordan mønstrene inspirerer i billedkunsten.
Puden er 80x50 cm og mønsteret fandt jeg i Sandnes' opskriftsbog "interiør og hobby". Jeg brugte 6 nøgler af den mørkegrå og 3 nøgler lys grå. Fritidsgarn fra Sandnes. Mønsteret er delbart med 20, så meget nemt at afpasse. Jeg slog 160 cm, altså 220 masker op på rundpind nummer 5,5 mm. Strikkede rundt og efter 50 cm syede jeg sammen med maskesting for at få en usynlig overgang. Den nederste kant er syet sammen med madrassting.
Men inden skulle pudevåret lige behandles. Vask af uld foregår altid på denne her måde hjemme hos mig. Sæbespåner i håndvarmt vand piskes godt, så ned i baljen med strikket, hvor sæbeskummet presses godt ned i maskerne. Dette skal gøres hele tre gange i træk. Og der skal ikke skylles ind imellem. Der sker det forunderlige at ulden ved den tredie vask puffer op, mættet af sæben. Derefter kan ulden bæres og bruges længe, længe uden vask.
Setedalsmønsteret lever stadig og har det godt. Her er en smuk norsk jente i færd med at hjælpe til med malkningen. I regnfrakke, og huen står selvsagt langt oppe i min strikkekø.
Men hvad sagde manden så til at hans pude kom i norske klæ'r. Det var han rigtig godt tilfreds med. "For han går nemlig ikke efter udseendet" Og uld er rigtig godt under lænden.
**Gutefårene var vikingernes får. De spiste deres kød og lavede bl.a. sejl af deres uld. I dag er de smukke og robuste gutefår med til at vedligeholde de mange fredede naturarealer på øen. Samsø Kommune har i dag ca. 300 gutefår og lam i deres ’tjeneste’.

fredag den 20. juli 2012

Hold gryden i kog.

Jeg elsker at strikke om sommeren. Jeg kan sidde ude, måske om aftenen, nyde at min have er blevet så gammel at den kan passe sig selv. Der er selvfølgelig senegræs, men det gemmer sig godt.
At strikke strømper er det bedste jeg ved. Overkommeligt både arbejdsmæsigt og økonomisk, og man kan vælge opskrifter der giver masser af udfordringer.
Chiendent : Smukt fransk navn for senegræs, er navnet på opskriften til et par sokker jeg netop har gjort færdig. Opskriften blev oprindeligt udgivet som Mysterysock.En gang imellem skal der lidt mere til at holde strikkegryden i kog end en lun sommeraften. Hver uge kunne man downloade et stykke af opskriften:
Borten

Skaftet
Hæl og kile
og til slut foden og tåen.
Jeg nåede ikke med på  mysteriet i maj, men opskriften kan stadig downloades. Jeg synes det er en meget fin strømpeopskrift, disse mysterieopskrifter kan godt være lidt for meget når der skal være noget nyt og spændende der kan holde et sokkeprojekt  i gang en hel måned. Denne opskrift har også mange detaljer, men de er diskrete.
Et fint lille hulmønster på bare 4 omgange. Kanten bølger fint af sig selv. En rille med perlestrik, og kilen strikkes drejet ret.
Garnet er Arwetta, det splitter desværre lidt, men farverne gør at nøglerne på det nærmeste hopper af sig selv ned i kurven.
Jeg køber ofte ind i Terapi hobby, et sjovt sted at gå rundt. Jeg skal bare huske at de holder lukket mandag.
Næste sokkeprojekt bliver hentet fra denne bog som lige er blevet genudgivet. Det glæder jeg mig rigtig meget til at komme i gang med.

lørdag den 7. juli 2012

Gamachebukser á la 1940

For nogle år siden fandt jeg i et antikvariat Gyldendals Sy og Strikkebog fra 1940. Nu står den solidt på min reol.
Da antikvaren så hvor interesseret jeg var i gammelstrik, fandt han en halv snes gamle strikkehæfter frem fra 1930 -1960. Dem havde han netop fået ind og jeg fik dem til en rigtig god pris. Måske kunne han ane at de ville få et godt hjem.
Jeg har netop fået et nyt lille barnebarn og der er et rigtig godt afsnit om det nødvendige babyudstyr i den gamle bog, og jeg faldt for disse gamachebukser. Det er måske det hjulbenede look jeg finder så charmerende.
Her er  første forsøg. Dog uden fødder, det er jo midt på sommeren.
Jeg er ikke helt sikker på om modellen er så velvalgt. Jeg kan godt se nu at de går meget højt op. Buksebagen skulle dengang rumme en stor tøjble, et par gummibukser, og over dem et par bomuldsunderbukser i retstrikning.
Garnet jeg brugte er rigtig godt .Mandarin Petit fraSandnes. jeg kan godt lide det matte, afdæmpede. 
Her er så andet forsøg. Dennegang begyndte jeg med ribkanterne nederst på benet og fik strikket rundt, så jeg slap for al det sammensyning.
Mønsteret stammer fra et af de gamle strikkehæfter. Min mor strikkede denne trøje til mig da jeg var seks år.
 Jeg kan stadig huske hvordan hun viste frem at mønsteret fremkom
ved at tage en maske løst af så man undgik tråde på bagsiden.
Garnmærket er Bjørk fra Viking, en meget speciel blanding, 90% bomuld og 10 % merino!. For en sikkerheds skyld vaskede jeg bukserne på 40 grader sammen med en lille hvid klud. Og jeg må sige at jeg er tilfreds. Bukserne holder faconen og blødheden er bevaret, og der er ingen afsmitning.

Blå og hvid er ellers en dristig kombination når det gælder afsmitning, men sådan må det være når man skal iføre sig hjemmeklubbens farver. AGF. Jeg er altid lidt urolig når min familie tager til fodboldkampe. Det går nogen gange lidt for voldsomt til på tilskuerpladsen, kan jeg se hjemme fra skærmen. Jeg tænker, at det kalder på:  Strik Attack !!Andre bedstemødre har også været i gang. Til jul kunne fans  være heldige at erhverve sig et lunt hjemmestrikket halstørklæde i de blå-hvide farver. GF Grandmas strikker for klubben. Følg viljen!

lørdag den 16. juni 2012

Sørens far har strømper.


Hvor er det godt at google! Jeg har et stykke tid været fascineret af den kunstart, som her i danmark fik navnet Skønvirke. I Århus er der nogle fantastiske bygninger, Århus Teater 1900, Toldboden 1897, Erhvervarkivet 1902 som er opført og udsmykket i den stil. Valdemar Andersen 1875-1928 tegnede den smukkeste plakat i anledning af Landsudstillingen i 1909. Motivet er Århus havn med Toldboden bagved.

Valdemar Andersen illustrede i 1904 en lille bog, Børnerim, af Louis Levy journalist og forfatter, født 1875 samme år som mine oldeforældre.
Den melodi der blev skrevet til teksten hed Proletarbarnet.
Hvor har jeg sunget den sang mange gange uden tanke for indholdet. Folkelig realisme. En stemme for de små i fællesskabet. jeg tænkte førhen på at sangen handlede om Søren, men titlen på musiknoden fik ændret synsvinklen.
Som barn var det nemt for mig at sætte mig ind i den lille fortællers situation. Hans lille far havde sokker på, mens Sørens far havde penge, en bondegård med dyr og lysegrå strømper. Jeg var et musikalsk barn og fangede den disharmoniske akkord som faldt sammen med ordet sokker. Nej, det var sandelig ikke så fint. Jeg har altid haft den opfattelse at strømper er tynde og sokker er tykke. Og sådan er det nok i dag. Men dengang. Strømper var lange, der blev brugt meget garn, og var derfor dyrere og finere. Hvorimod sokker var korte og derfor til fattigfolk. Hvis man da havde sokker. 
Her har en anden tegner, Immanuel Tjerne, illustreret en udgave fra 1945. Her er klasseskellet endnu mere fremhævet. 
Det jeg ikke forstod som barn var, at det skulle være en fordel økonomisk at have mange børn. Vi var fire børn og det var tværtimod noget der trak rigtig meget på kontoen.
Alt det er jo fortid, og alligevel ikke længere siden end at i min mormors søskendeflok var de 9 og i min farmors 12.


Nu er der atter kommet småfolk i min familie. En lille dreng som nok også vil få lært at synge den gamle sang. Og nu vil jeg huske at fortælle ham og hans søster, hvad den sang egentlig handler om.
Jeg har fundet en opskrift på en lille babysok som angiveligt skulle blive siddende på de små pusselanker.
Opskriften hedder Christine´s Stay On Booties som jeg har fordansket. Ophavsreglerne gælder naturligvis også for en oversættelse.

Brug firetrådet strømpegarn og 5 strømpepinde nr 2,5 mm. 
Slå 10 masker op og strik 18 riller retstrikning. Det er sålen.
Lad de 10 masker sidde på første pind. Saml 10 masker op langs opslagningskanten.
Saml 18 masker op langs hver side på to andre pinde- 56 masker i alt. 
Strik nu rundt. 4 omgange vrang, 4 omgange ret, 4 omgange vrang, 4 omgange ret og 4 omgange vrang.
Tåen dannes ved at strikke vendestrik på en af pindene med 10 masker.Strik 9 ret.
Strik den tiende maske sammen med den første maske på 18-maskepinden. Vend. Strik 9 vrang tilbage, strik den sidste vrangmaske sammen med den første maske på den anden 18-maske pind. Udfør dette til der er indtaget 8 masker på hver side.
Der er nu ti masker på alle 4 pinde.
Strik rundt. I slutningen af første omgang samles en ekstra maske op, som strikkes sammen med den første maske på anden omgang for at undgå et hul.
Strik 3 omgange rundt i alt.
På 4.omgang strikkes en hulrække*1 ret, slå om, 2 ret sammen*Gentag fra* til * omgangen ud.
Efter hulrækken strikkes 22 omgange og lukkes af.
Sæt en hæklet eller strikket snor igennem hullerne.

En strikkende major i den amerikanske marine har lavet en billedrække af hvordan den lille babystøvle kan strikkes.Se med her.
God fornøjelse.