Sidste år fik jeg i gave et smukt **gutefåreskind fra Samsøs Naturskole; det ville her få sig en fin partner i strikkesofaen.
Mønstreret er fra Setesdal og har en smuk historie som er skrevet her. Mønsteret blev i 1952 omtænkt til trøjen Marius som er blevet nordmændenes nationalsweater.
Annemor Sundbø har i den grad gjort norske strikkemønstre til globalt eje. Hendes utrolige historie om hvordan hun arvede en kludefabrik som indsamlede gamle, slidte, norske sweatre og genbrugte dem til ulddyner, er helt enestående. Sidste år kom hun på den norske finanslov .
Hendes bog om striktrøjer i norsk billedkunst er så fin at læse.
Fårene, med de menneskelige træk, iført norske sweatre er malet af den canadiske kunstner Jeannie Ozon Høydal og bare et eksempel på hvordan mønstrene inspirerer i billedkunsten.
Puden er 80x50 cm og mønsteret fandt jeg i Sandnes' opskriftsbog "interiør og hobby". Jeg brugte 6 nøgler af den mørkegrå og 3 nøgler lys grå. Fritidsgarn fra Sandnes. Mønsteret er delbart med 20, så meget nemt at afpasse. Jeg slog 160 cm, altså 220 masker op på rundpind nummer 5,5 mm. Strikkede rundt og efter 50 cm syede jeg sammen med maskesting for at få en usynlig overgang. Den nederste kant er syet sammen med madrassting.
Men inden skulle pudevåret lige behandles. Vask af uld foregår altid på denne her måde hjemme hos mig. Sæbespåner i håndvarmt vand piskes godt, så ned i baljen med strikket, hvor sæbeskummet presses godt ned i maskerne. Dette skal gøres hele tre gange i træk. Og der skal ikke skylles ind imellem. Der sker det forunderlige at ulden ved den tredie vask puffer op, mættet af sæben. Derefter kan ulden bæres og bruges længe, længe uden vask.
Setedalsmønsteret lever stadig og har det godt. Her er en smuk norsk jente i færd med at hjælpe til med malkningen. I regnfrakke, og huen står selvsagt langt oppe i min strikkekø.
**Gutefårene var vikingernes får. De spiste deres kød og lavede bl.a. sejl af deres uld. I dag er de smukke og robuste gutefår med til at vedligeholde de mange fredede naturarealer på øen. Samsø Kommune har i dag ca. 300 gutefår og lam i deres ’tjeneste’.
Setedalsmønsteret lever stadig og har det godt. Her er en smuk norsk jente i færd med at hjælpe til med malkningen. I regnfrakke, og huen står selvsagt langt oppe i min strikkekø.
Men hvad sagde manden så til at hans pude kom i norske klæ'r. Det var han rigtig godt tilfreds med. "For han går nemlig ikke efter udseendet" Og uld er rigtig godt under lænden.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar