tirsdag den 15. maj 2012

Ananastaske 1840


Jeg er netop blevet færdig med et virkelig sjovt strikketøj. En taske formet som en ananas med stængler og det hele. Den type taske var vældig populær i 1800 tallet. Moden skulle angiveligt stamme fra denne kejserinde Josephine Bonaparte som var født i Caribien.

Her er hvad Ordbog over det danske sprog skriver om den type taske:
Ridicule, en. [ridi-, rediˈky(·)l(ə)] (Redicule. BlochSuhr.​ÆS.III.231. JPJac.​II. 166. Reticule. Winth.​IX.168). flt. -r. (sv.redikyl (ridikyl), ty. ridikül; fra fr. ridicule, (spøg.) omtydning afréticule (lat. reticulum), lille pose, efter fr. ridicule, latterlig; gldgs.) arbejdstaske, strikkepose olgn. HCLund.​Samler.​I.(1803).402. Ridiculen var af hvidt Atlask, med flettede Sider af Guld og Sølv. Penia.1809.328. i Haanden (bar damerne)“Ridikylle”, Taske. UDahlerup.​GT.72. jf.: For et halvthundrede Aar siden brugte Damerne . . en Slags langagtige Arbeidstasker af Skind med pyntelige Staalbeslag, der gik under Navnet Rediculer og af simple Folk udtaltes Rekkedyler. Holst.​V.45.


Opskriften var at finde i det sidste nye Knitty. Jeg vil vældig gerne strikke den en dag efter den oprindelige opskrift, og har også været  omkring forskellige garn - og broderiforretninger for at finde det rette materiale.
Men i første omgang har jeg strikket en lille prøvetaske. Og nøjedes med at slå 120 masker op, og ændrede mønsterrapporten til 8 masker. Jeg ville gerne have mange spidser. Jeg har brugt forskellige rester. Det står altsammen her.
Mønsteret er simpelt hen ikke mindre end genialt. Det består af en mønsterrapport på 16 masker. Hele tasken er strikket efter den rapport. Det var sådan en taske man kunne strikke på en øde ø hvis man ellers kunne huske rapporten. (6 ret, slå om, 1 ret, slå om, 6 ret, 1 ret løs af, 2 ret sammen, træk den løse maske over)
Når stænglerne er strikket, vender man vrangen ud på tasken og fortsætter mønsteret, men efter 8 pinde, flytter man rapporten så indtagningerne og udtagningerne skifter plads. Der kommer på den måde en 3D virkning så det kommer til at ligne spidserne på en ananas. Farvemæssigt bruger man fire grønne nuancer, og fire "ananasfarver" og kan på den måde få det meget naturtro.
Disse ananastasker var meget populære og nogle var strikket med perler i hver maske.

Her er et billede af Frederik den 6. som går tur i Frederiksberg Have med sin kone og to børn. En  rigtig idyllisk scene, som nok er malet samme år som statsbankerotten i 1813. Jeg tror det er en lille ananastaske den unge pige har i hånden : )

Jeg har også skrevet om tasken på Knit Forwards