tirsdag den 4. februar 2014

Et heldigt match


En dejlig cykeltur førte mig i sommer til Hornslet, og så kan et besøg hos Uldfisken ikke undgås. http://www.uldfisken.dk/om-uldfisken.html . Der var i juli måned rigtig varmt. Alligevel var der i butikken en strøm af strikkere som ikke holdt strikkepause, selv om det var strandvejr. Jeg fik fire fed god, grå Ærtebøllegarn med i cykeltasken. 
Lammeulden er ikke sådan at få fat på. Der er et begrænset antal lam, og når ulden er brugt må man vente på næste års "høst".  Der skrives sådan om det : 
- Ærtebøllegarn er spundet af uld, som stammer fra en gammel dansk fårerace, som man forsøger at bevare. Dette garn er spundet helt specielt til Uldfisken. Ulden stammer fra ærtebøllefåret, som er den ældste rene danske fårerace vi har. 

Efter at have været næsten udryddet, er bestanden nu atter oppe på nogle få hundrede får, som nu går på markerne i nærheden af Farsø, Himmerland. Ulden er taget fra den første klipning af førsteårslammene, så den er fantastisk blød og dejlig.

-Hvis du som jeg kan lide at læse om får, kan du nørde mere her. http://www.erteboellefaar.dk/17795607

Garnet er udsolgt i skrivende stund men håndværksgarnet fra Hjelholt skulle angiveligt kunne bruges i stedet. 

Nanna Exner, som er indehaver af Uldfisken, har skabt en fin opskrift til garnet- feminin, rå, med snoninger som fremhæver uldens mange nuancer. 
Men jeg er så glad for trøjer der kan knappes så jeg ledte efter en opskrift som matchede strikkefastheden.
 Garter Yoke Cardi er en trøje jeg har strikket tidligere. http://store.vogueknitting.com/p-650-garter-yoke-cardi.aspx Den har en enkel konstruktion uden så mange dikkedarer. Man slår op ved halsudskæringen og strikker tre fjerdedele af et traditionelt bærestykke, derefter fortsættes med raglanudtagninger. Bullen strikkes i glatstrikning og jeg var da også kommet et godt stykke på vej da jeg kunne se at der ligefrem råbtes efter snoninger. Jeg tillod mig da at anvende Ærtebølletrøjens fine mønstre der lige skulle mingles lidt på plads men så var den også hjemme. Taljens dramatiske ind-og udtagninger bliver endnu mere fremhævet af snoningerne. Den brede retstrikkede kant er afsluttet med en elastisk aflukning.http://m.youtube.com/watch?v=53Mtbkyf5CQ&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3D53Mtbkyf5CQ De fine knapper er bagsiden af grå perlemor. http://www.fandango-shop.dk/shop/600-perlemor-283c1.html
                      
 
Jeg er rigtig glad for min trøje, og jeg håber at mit indlæg kan være til opmuntring for de ildsjæle, der arbejder med fårene i Farsø og at der bliver en god "høst" også i 2014. 

1 kommentar:

Mosekonen sagde ...

Tusind tak for link til om ærtebøllefårene. Vil jeg straks læse med glæde. Glæder mig til at følge dig fremover.
God påske