tirsdag den 23. juli 2013

Sommerstrikning


Jeg nyder at strikke om sommeren, helst ude når vejret er til det, i varme sommeraftener mens jeg sidder og nyder frugterne af forsommerens havearbejde. Stokroserne lige nu ligner noget som kommer fra helt andre himmelstrøg.
Helt tilfældigt er sommerprojekterne til gengæld grå, grå og grå. Men er det så gråt i gråt. Nej, slet ikke. Jeg har fingrene i tre fine danske garner, en plisseret nederdel i Dansk Pelsuld, den tynde af dem, en lille cardigan i Karen Noes Linea hørgarn, og Ærtebøllegarn fra Uldfisken.
Nederdelen er færdig og den var rigtig sjov at strikke. Opskriften på engelsk kan du finde her på Ravelry.
Nederdelen har en sjov ligetil konstruktion. Man måler længden og deler med fire.
 Først hækler man på fremmed garn en snor af løbemasker som skal nå rundt om livet. Så samler man masker op, en i hver løkke og strikker en fjerdedel af længden, 1x1 rib. Nu tages ud i hver maske og der fortsættes med 2x2 rib. En fjerdedel af længden. Udtagning i hver anden maske og fortsættes 3x3 rib, en fjerdel af længden og der sluttes af med udtagninger så der bliver 4x4 rib resten af længden og der lukkes af.
Tilbage til taljen hvor den hæklede snor trevles op og maskerne kommer tilbage på rundpind og der kan nu strikkes et stykke glatstrik med ombuk til en elastik.

 Jeg kan ikke forestille mig et bedre fjensynsstrik. Der er rigtig mange masker på pinden til sidst. Men det er helt sikkert et gentagelsesprojekt, næste gang nok noget med striber. Nederdelen er super over en cykelbuks, som er praktisk hvis man vil cykle langt, men designet gør ikke noget godt for den kvindelige anatomi. Og skal man lige af og gøre lidt indkøb, er det rart at skumgummirumpetten kan kamoufleres i plisse´erne.
Jeg er ikke den eneste som elsker sådan en nederdel, hvor der rigtig kan komme vind i skørterne. Hvis du har 10 minutter til overs, skulle du tage og nyde denne lille film om strikning i Peru. Den hedder Maskens mester. Se den her på YouTube.

Den lille cardigan hedder 'slanted sleeven' og igen er jeg faldet for den lidt anderledes ærmekonstruktion. Jeg har strikket flere af modellerne fra Ankestrick og har efterhånden vænnet mig til måden opskrifterne er skrevet på, det kan godt virke lidt overvældende med så mange udtagninger i forskellige retninger, men man kan roligt følge teksten nøje, så bliver det som det skal være.
Uldfisken er en rigtig fin garnforretning i Hornslet, den fungerer også som netbutik. Det er en perle af en butik, med et udvalg af mange forskellige mærker, og der gik jeg rundt den anden dag og kiggede meget længe. Og jeg er åbenbart ikke den eneste der strikker om sommeren, for der var en jævn strøm af kunder mens jeg var der. Jeg kom hjem med garn spundet af uld fra Ærtebøllefåret, en gammel fårerace som avlerne i Himmerland vil forsøge at bevare. 
Jeg synes det er rigtig vigtigt at prøve at bevare de gamle fåreracer og kan strikningen af den smukke trøje med snoninger være en hjælp til bevaringsarbejdet , jamen så.. Det manglede da bare ; ) Jeg glæder mig til at komme i gang.

Ingen kommentarer: