onsdag den 8. maj 2013

Sokke-stormøde

Her er mit bidrag til fejringen af Søren Kierkegaards 200 års fødselsdag. Hans far var jo hosekræmmer, så det skal handle om sokker.
Mit forhold til vintervejr er noget blandet, for samtidig med at jeg føler at jeg ikke rigtig fungerer før temperaturen er over de 10 grader, er det også rart at jeg kan afprøve for de mange sokkemønstre, som findes. For jeg kan godt lide at følge en opskrift og på den måde holde et lille strikkekursus for mig selv.
Der bliver slået masker op til et par nye sokker i samme flow som jeg får lukket af for det foregående, så der er næsten altid en sok på pindene.
:: Chiendent :: Baby Cashmerino fra Debbie Bliss. Garnet er tykkere end anbefalet men det nemt at ændre mønsteret til færre masker, ved at fjerne ribmasker mellem hulmønstrene.
Værktøj
Jeg bruger altid strømpepinde, og nøjes gerne med at fordele maskerne på tre pinde; for at spare tid.  Men strikker jeg svikler, fordeler jeg maskerne på flere pinde således at midtermasken i stjernen er første maske på pinden.
::Mønster nr 59, Møntergården i Odense :: Fra bogen Bondestrik - strømper til mænd og kvinder. Garn Arwetta Classic.
Min yndlingsstørrelse strømpepinde er 2,25 mm. I starten syntes jeg det var lidt krukket; det var en størrelse jeg skulle købe udenlands dengang, hvorfor ikke bare holde mig til 2,5 eller 3,0 som jeg brugte til alle de stribede sokker i 70erne. Men jeg fandt ud af at jo fastere jeg strikkede jo længere holdt sokken. Jeg skulle lige prøve 2 mm men det blev bare for gnidret med det garn  jeg kan lide at bruge. Så 2.25 mm-den passer bare til mig.
Strikkemønstre.
Jeg er glad for de rigtig gamle mønstre. Især dem fra 1890erne, de viktorianske.
:: Anniversary Sock :: Nancy Bush fra bogen Favorite Socks. Garn Arwetta Classic
Hulmønstrene til ladysokkerne ser indviklede ud men er i virkeligheden hurtigt husket. Og alle de huller betyder at der ikke er brug for ret mange masker, 60 masker kan jeg nøjes med. 
:: Go With the Flow :: af Evelyn Clark fra bogen Favorite Socks. Garn Arwetta Classic.
Pigestrømperne som skal sidde fast på de tynde pigeben, er gerne strikket i et mønster der drejer, et lille vrid mod uret og strømpen sidder fast.
:: Child's First Sock:: Weldon's 1899 Fra bogen Knitting Vintage socks. Garn Lorna's Laces Shepherd Sock
 Til mændene er der også mønstre som ikke kun er smukke men også giver en slank vrist og undgår at sokken ender nede i spidsen af skoen.
:: Gentleman's Shooting Stockings :: Weldon's 1887 fra bogen Knitting Vintage Socks af Nancy Bush. Garn Regia
Størrelsen.
Jeg har gennem år og dag udviklet et system til at måle størrelse, som jeg altid har med mig, nemlig min egen fod. Inden jeg begynder at strikke tåen prøver jeg sokken på og når den til min lilletå er det str 35.
 Når sokken dækker lilletåen er det min egen størrelse, 38. Strikker jeg videre til sokken dækker lilletåens nabotå er det størrelse 39. Til størrelse 40 strikker jeg til tredie tå er dækket. Til min mands fødder som er str 46 skal jeg strikke til stortåen er helt dækket og så har jeg næsten strikket 200 meter garn op. Pr sok. 
Gentleman's Half Hose. Weldon's 1899 fra bogen Knitting Vintage socks. Garn fra Hedgehog 
SSS: Second Sock Syndrom.
Jeg mister nemt interessen, hvis jeg har set udfaldet af mit arbejde, så det kan være svært at få makkersokken strikket færdig. Det internationale strikkesamfund kalder 'lidelsen' Second Sock Syndrom. Der er mange løsninger på problemet og jeg har fundet en måde at narre mig selv på. Jeg bruger et nøgle garn til hver sok. Jeg slutter strikningen af sok nr 1 lige før tåen påbegyndes. Se ovenfor. Maskerne sættes på en snor og så må den hvile til sok nr 2 er strikket. Nu mangler jeg kun at strikke tåen på første sok, det er hurtigt gjort.
 De mange strømperester er ikke så interessante; men jeg kender et medlem af en Røde Kors Strikkeklub som med glæde tager imod dem, og det er rart at de bliver anvendt godt og smukt.
Materialer.
Jeg har prøvet rigtig mange forskellige strømpegarner og efterhånden fundet frem til tre, som kommer i spil gang på gang. Filcolanas Arwetta Classic fås i rigtig mange farver og resultatet er en blød, venlig sok som smyger sig om foden. Et godt sted at handle er Terapi- Hobby i Hasselager
Så er der Regia. Den bruger jeg til de sokker, der skal i et par vandrestøvler. Det garn er virkelig holdbart, især hvis det er strikket på en tynd pind. Min søster, amatørornitologen og en ven med kredsløbsforstyrrelse, sværger begge på at mine sokker er de eneste de kan holde varmen i.
:: Retro Rib Sock :: Evelyn A. Clark fra bogen Favorite Socks
Lorna's Lace Shepherd Sock er navnet på en strømpegarn jeg køber i England. Den er dels dyr, dels er fragtomkostningerne store, så det er en strømpegarn jeg kun bruger til mig selv...eller til særligt udvalgte, der fylder rund fødselsdag.
Mine sokker har jeg liggende i en god lille træskuffe. Det er en daglig fornøjelse at åbne den og mærke duften af træ og uldsok.

Ingen kommentarer: